Navigera dig fram här   Söndagen den 19:e maj 2019
Skoter
Racing
ATV
  Startsida  
  I tidningen  
  Nyhetsarkiv  
  Racing  
  Prenumeration  
  Tidigare tester  
  Videoteket  
  Till Salu  
  Auktion  
  Privata annonser  
  Forum - Skoter  
  Årets skoter  
  Medlem  
  Skoterkortet  
   
Användarnamn

Lösenord

Logga in automatiskt

» Bli medlem
» Glömt lösenord?
» Om kakor...
 
  Medlemmar: 14703  
  Antal nyheter: 5398  
  Meddelanden: 68504  
  Sidvisningar:  
  Idag: 5761 st  
  Igår: 3803 st  
  Denna månad:
92523 st
 
  Föreg. månad:
170616 st
 
  Totalt: 71089245 st  
  Senaste 10 inloggade:  
  1. scom851
2. sunnne
3. bost
4. abbe63
5. shushu
6. liny195
7. Laborum
8. Sedelit
9. laedtsar
10. Rerum
 
 
Här är du: I tidningen: 2019, nr 2 > Artikel: MED SNÖSKOTER FÖR RIKETS SÄKERHET
 

MED SNÖSKOTER FÖR RIKETS SÄKERHET


Vid Arméns Jägarbataljon, AJB, i Arvidsjaur utbildas bland annat jägarsoldater för insatser djupt inne på områden som kontrolleras av motståndare. Insatser som ställer stora krav på såväl individer som materiel och förhållandena kan många gånger vara både svåra och dramatiska i den subarktiska miljö där jägarbataljonen mestadels verkar. Till sin hjälp att klara uppgiften har man snöskotrar, som blivit ett viktigt verktyg för att upprätthålla bataljonens måtto: Små enheter – Svåra förhållanden – Stor effekt.

Trots koppling till gamla tiders kavalleri och beridna soldater i Jämtländska Hästjägarkåren, kan steget till Arvidsjaur, modern krigsföring och snöskotrar kännas långt. Sambanden är dock tydligare än man anar. Första upplagan av Norrlands Dragoner K4, hade sin bas i Umeå och där kretsade mycket kring hästar som skötte transporter av både trupp, stridande enheter och tross, men tiderna förändras och i början av sjuttiotalet tackade de sista fyrbenta trotjänarna för sig.
När de första värnpliktiga inkvarterades i de nybyggda kasernerna i Arvidsjaur sommaren 1980, gjorde de det på Norrlands Dragonregemente K4. Då var det inte mycket snack om hästar, men historien och arvet från det förflutna gjorde sig påmint då kasernbyggnaden, sedd från luften, bär formen av en häst. Regementet blev i folkmun kort och gott K4, ett namn som med åren uppnått närmast legendarisk status. Här hade och har fortfarande, de mytomspunna jägarsoldater som fascinerat och inspirerat generationer sin bas. Namnet K4 inger än idag, även om regementet K4 sedan 2004 inte längre existerar, respekt.
Resten är som man skulle kunna säga, historia. AJB hör sedan dess till Norrbottens regemente I19. Där och då var framtiden oviss för verksamheten och faktiskt hela bataljonen, men man har oförtrutet fortsatt utbilda soldater och i takt med att de goda vitsorden om utbildningarnas kvalitet spridit sig, ser nu framtiden åter ljus ut för bataljonen. I dag utbildar man inte bara egna soldater, många utländska förband söker sig också till Arvidsjaur för att utbilda sig i och öva subarktisk krigföring. AJB:s rykte och anseende utomlands är minst sagt gott.

Prenumerera
Prenumerera och spara 171 kr och slipp söka tidningen i slutsålda butiker!

Lösnummer
Köp ett lösnummer hitta närmaste köpställe här!

Digitaltidning
För dig som gillar att läsa ditt nummer i telefonen eller surfplattan med våra mervärden

 
 
Besöksadress: Gräddvägen 7, Umeå | Adress: Gräddvägen 7, 906 20 Umeå | E-post: info@skoter.se | Telefon: 090-149370 | Shop: shop.skoter.se