Skoter.se
 
Navigera dig fram här   Måndagen den 17:e juni 2019
Skoter
Racing
ATV
  Startsida  
  I tidningen  
  Nyhetsarkiv  
  Racing  
  Prenumeration  
  Tidigare tester  
  Videoteket  
  Till Salu  
  Auktion  
  Privata annonser  
  Forum - Skoter  
  Årets skoter  
  Medlem  
  Skoterkortet  
   
Användarnamn

Lösenord

Logga in automatiskt

» Bli medlem
» Glömt lösenord?
» Om kakor...
 
  Medlemmar: 14721  
  Antal nyheter: 5410  
  Meddelanden: 68504  
  Sidvisningar:  
  Idag: 2404 st  
  Igår: 8442 st  
  Denna månad:
92256 st
 
  Föreg. månad:
158520 st
 
  Totalt: 71247498 st  
  Senaste 10 inloggade:  
  1. ombreprom
2. ThomasSRX
3. scom851
4. sunnne
5. bost
6. abbe63
7. shushu
8. liny195
9. Laborum
10. Sedelit
 
 
Här är du: Nyhetsarkiv > Undermålig statistik svartmålar skoteråkare som miljöbovar!
 

Undermålig statistik svartmålar skoteråkare som miljöbovar!

Igår, måndag, publicerades något som många som kör snöskoter tog som ett aprilskämt. Visst kunde det vara det med tanke på att man tagit statistik som är osäker, direkt felaktig och gjort en tolkning och slutsats, för att ytterligare slå in en kniv i skoterfolket. Syftet känns relativt enkelt, att man vill svartmåla skoterfolket i en redan av miljöivrarna pågående smutskastningskampanj inför den pågående utredningen om ny terrängkörningslag. Detta tål vi inte och agerade emot!

Att debattera sakligt är det inget fel på, men då man använder statistik som både är undermåligt underbyggd och använder det för att vilseleda då är måttet rågat.

Inslaget från Sameradion & SVT Sápmi
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=7142025
Sveriges Radio gick igår måndag ut med ett inslag där man väljer att jämföra äpplen och päron genom att jämföra flyg- och snöskoterutsläpp i Norrland. Redan där blir det en aning lyteskomik då vi i Norrland inte har så många flygsträckor och även om det körs en del snöskoter så kändes hela inledningen på reportaget som mycket märklig. Går man djupare in i vart man har fått statistiken ifrån så känns källan trovärdig då man hittar den via länk från Länsstyrelsen och deras databas RUS i miljömålssystemet (en databas som ligger under SMHI). Visst hade man kunnat se med öppna sinnen på detta inslag om det inte vore för att i beskrivningen över metod och kvalitet i databasen så beskriver man att kategorin ”Arbetsmaskiner”, där snöskoter ingår, har en felmarginal så att den betecknas som osäker (benämns kategori 3 av 3 möjliga). Alltså, metoderna för att räkna fram utsläppen är osäkra och mer eller mindre otillförlitliga. Ändå väljer man från radions sida att använda statistiken och sprida, samt skapa en medvetet negativ bild av snöskoter och vi som kör snöskoter. Skulle Sameradion och SVT Sápmi verkligen vara intresserade av miljön så skulle ett engagemang i att minska utsläppen i ex.vis Kina, Ryssland, Indien och Thailand göra bra mycket mer nytta. Från radions sida anger man att det på något sätt skulle vara intressant i statistiken att fordon från Norge och Finland körs i Sverige, men dessa fåtalet fordon som körs hos oss kan knappast generera någon nämnvärd statistisk ökning i underlaget.Då man sedan går in och läser statistiken så ser man att utsläppen har skett med en konstant och ökande faktor genom åren. Det intressanta och det som talar för att statistiken är fel är att motorutvecklingen med att minska avgasutsläppen, enligt skarpt skärpta krav, påbörjades 2005 och pågår fortfarande. I flera steg har det skett ökade krav på utsläppsfaktorn på snöskotrar under dessa år fram tills idag. Att minska avgasutsläppen på skotermotorer har gjorts helt enligt hårda krav/direktiv från USA och EU, vilket inte minst den minskade bensinförbrukningen visar på idag. Genom att utvecklingen av miljövänligare motorer startade redan 2005 så borde det fått utfall i statistiken, vilket det inte gör.

Som en jämförande översikt drog en snöskoter runt 3-6 liter per mil på 1990-talet. Motorutvecklingen gör nu att de modernaste maskinerna drar runt 1-2 liter/mil. Skillnaden är enorm och utsläppen på de modernare motorerna är väsentligt minskade. I kategorin framgår det inte heller hur man kommit fram till siffrorna mer än att man använder någon sorts skattning av utsläppen?

Den andra felande länken är att sedan 2005 har det sålts mer än 50000 snöskotrar som då skulle haft bättre utsläppsvärden och då borde ha påverkat statistiken i positiv riktning, vilket det inte heller gör. Utsläppen för snöskoter anges dessutom på årsbasis (!) istället för de 3-4 månader som snöskotern går att använda. Att det uppenbart är fel kan man ännu en gång inse då man jämför med kategorin ”Industri- och byggsektorns arbetsmaskiner, inkl vägarbeten” och den har lägre utsläpp på årsbasis än snöskotern. Det är helt enkelt omöjligt! Med andra ord flera felande källor i statistik som används där flera av dem blir uppenbara för den som läser dem, om man inte har en agenda att svartmåla skoterfolket. Till och med Martin Jerksjö, emissonsexpert på IVL, som är en av dem som tar fram statistiken, anser även han att det finns en stor osäkerhet i den framtagna statistiken och de själva inte vet hur tillförlitliga deras siffror är!

De som årligen tar fram denna statistik är MiljöEmissionsData, som är ett samarbete mellan IVL, SCB, SLU och SMHI. Med andra ord ingen av tillverkarna finns med och kan ge sina expertutlåtande i detta.
Att statistiken är felaktig blir uppenbar för den som tar sig mer än 5 minuter och läser igenom den och inte har en agenda att smutskasta snöskotern. På SR/SVT Sápme ursäktar man sig efteråt och har under dagen vid flertalet tillfällen ändrat i sin artikel som beskriver dessa felaktiga uppgifter. Man försöker dessutom rättfärdiga dem genom att ange hur uträkningen gått till så det blir ännu mer uppenbart att man gjort fel. Dessutom anser de som ligger bakom statistiken att man skall vara försiktig med att använda den utifrån att statistiken och dess beräkningsmetoder är högst osäkert framtagen. På SR sameradion, som ligger bakom artikeln, så kan man läsa:

"Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen."
Utifrån inslaget i radion och den dåliga efterforskning man gjort så kan man starkt ifrågasätta dess opartiskhet i denna statsfinansierade radio.

Tidningen Snöskoter fick möjlighet att vara med i en kortare intervju i P4 Västerbotten då vi anser att uttalandet är totalt felaktigt (fanns även en längre och mer utförlig intervju som vi får se om den släpps). Lyssna på det och andra uttalanden nedan via länkarna. Ta ställning och engagera er, vi kommer inte att tåla skit!!


Den korta intervjun (Lyssna 1h30min in i inslaget på nyhetssändningen).
https://sverigesradio.se/avsnitt/1263229

Lyssna även på SSCO´s intervju
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=7190483

Varför man nagelfar snöskoter och inte båtlivet är intressant att få reda på då båtar borde släppa ut bra mycket mer skit i naturen, körs under en längre period, samt släpper ut avgaserna direkt i vattnet, förutom den nedsmutsning som finns om något drivmedel kommer ned i vattnet som båten ligger i. Anser att i förhållande till den lilla klick som snöskoter släpper ut så borde det finnas större miljöbovar att fokusera på då, den egentliga utsläppsfaktorn är sannolikt försvinnande liten i den stora helheten.

Följ oss även i vår tidning, webb, facebook och Instagram, men även i påsknumret av tidningen Snöskoter där en debattartikel i ämnet om att snöskotern är under attack finns införd.

http://www.skoter.se/pren

http://www.skoter.se/digital


http://shop.skoter.se

» Tillbaka till Nyhetsarkivet   » Tipsa en vän
 
 
Besöksadress: Gräddvägen 7, Umeå | Adress: Gräddvägen 7, 906 20 Umeå | E-post: info@skoter.se | Telefon: 090-149370 | Shop: shop.skoter.se